Една загуба понякога е много по-ценна от десет победи /лято 2020.

за Glamour Magazine

Не спирате да развивате концепцията на Hacienda Beach, а тази година заложихте на слогана „Charisma Matters”. Защо избрахте именно харизмата, според вас тя ли е едно от нещата, които носим в себе си и ще ни направи по-силни в тези пандемични времена?

Харизмата е най-важното нещо за нас, определящо как да се отнасяме към хората. Човекът с харизма не може да го поставиш в някакви рамки. Просто има хора, които имат излъчване, имат това усещане около тях за това, че са самите себе си и не играят игрички, в които да се представят за нещо различно. Точно тях харесваме – тези, които не се срамуват да покажат себе си! Харизмата има най-различни измерения, от това как си облечен, какво и как го правиш в живота или дори в момента. А всъщност на гръцки „харизма“ означава “дар от Бог”, освен традиционното значение на тази дума. И ние мислим, че всичко, което имаме тук ни е дадено от Бог. Като се започне от самия залив и стигнем до изгревите. Смятам, че имаме умението и винаги съумяваме да напипаме пулса на всяка една година с музика, с програма, с декорация. И хората са щастливи, идват при нас и си тръгват щастливи от Лозенец.

За поредна година организирахте културния фестивал „Арт поток“ . Какво ви мотивира да популяризирате изкуството и големите имена на българската култура въпреки трудните времена?

“Арт поток” започна като една идея да направим Hacienda освен като място за летни забавления, но и място за по-осмислен летен туризъм. В течение на изминалите пет години фестивалът се разви много. Аз приех това като лична кауза и виждайки всяка година резултата, който се получава, хората и артистите, които идват при нас, всичко тове ме накара да продължа. Тази година е по-различна и беше по-трудно с много въпросителни, дали ще се случи феста. Това, което усещам от самото начало е, че имаше смисъл, защото хората са жадни за култура. И представленията, и представянията на книги и концертите, дадоха малко светлинка в тези смутни времена.

Дълго време сте живели в Америка, сменихте ли светоусещането, когато акостирахте в България? 

След десетгодишния ми престой в Америка, естествено, че дойдох с променен мироглед. Начинът, по който живееш там, е свързан предимно с това да работиш и да се движиш по стълбицата на живота. Много често не ти остава време да погледнеш настрани какво реално се случва. В България като че ли е точно обратното. Но с това, което дойдох от САЩ, е този американски позитивизъм за нещата и това да гледаш няколко хода напред в това, което правиш. И това много ми помогна да постигна всичко, което си бях обещал, преди да се прибера. Това, което ми липсваше там е да правя неща, които са смислени за много хора. Смятам, че тук в България успях да постигна неща, които да докоснат повече хора. Може би пренесох най-доброто от там и го реализирах тук. Така че това бе един добър ход.

А как се запознахте Ан Хатауей?

Тя трябваше да се подготви за участие във филм Get Smart, в който трябваше да демонстрира умения по бойни изкуства. Нейните агенти се свързаха с мен, защото вече бях станал доста популярен като успешен треньор. Програмата, която предложих, й допадна и така започнахме да работим заедно. Ан Хатауей, както и повечето холивудски звезди, с които сме работили, е изключителен професионалист, отговорна към професията си и е много дисциплинирана. Иначе е готино, усмихнато момиче, с неистов хъс да научи всичко бързо. Ако ви кажа, че сме станали приятели с нея, ще ви излъжа. И тя, и аз бяхме много мотивирани да успеем. Това впрочем е много характерно за работата в Америка. Там мотивацията да успееш във всичко, с което се заемеш, е решаваща за успеха.

От какво имат нужда добрите идеи?

Ако идеята е добра, тя органично би трябвало да може да се случи лесно. Някой път има предизвикателства в добрите идеи, особено в България. Често съм виждал как хората не вярват, когато им кажеш нещо интересно и само, ако го заявиш с увереност и направиш първите 5-6 стъпки, само тогава наистина ще повярват всички. Добрите идеи имат нужда от добър двигател, за да се случат. 

Бунтар ли сте по природа?

Бунтът има най-различни измерения, но може би да излизам извън рамките на очакваните решения, ако това е бунт, по-скоро да. Бунтът го виждам в това да търсиш различни решения от конвенционалните и в това да правиш неочаквани и интересни неща. В тази посока съм бунтар. Иначе за мен промените в политиката и в живота е хубаво да се случват мислено и бавно, а не хаотично. В това отношение бунтът е важен, но е важно това да е енергия, която да променя всичко за добро.

За какво друго винаги намирате време?

Винаги намириам време за спорт и е важно денят ми да започне с него, за да съм с правилната настройка за деня.

Спортът помага ли ви в бизнеса?

И за спорта и за бизнеса се искат сходни качества. В състезанието или битката, за да спечелиш в залата, трябва да си подготвен, същото е и в бизнеса, трябва във всеки един проект да влизаш с написано домашно, за да можеш да избегнеш извънредни ситуации и решения. Спортът те учи да приемаш загубите градивно, ако ги анализираш. Понякога една загуба е много по-ценна от една победа, защото тя ти дава повод за анализ и промяна, за да имаш още 10-20 победи е хубаво да имаш една загуба.

Спортът или бизнесът е по-атрактивен за жените? 

Не мога да се нарека тънък познавач на жените. Все пак има различни жени, но те, както и всички ние, сме привлечени по-скоро от успешните хора.

Къде е перфектната ваканция за вас?

Няма как да кажа нещо друго, освен Лозенец. Курортното селище е една комбинация от спокойствие, ако го искаш. Това да си сложиш късите гащи и джапанките и да изкараш десет дни без да имаш нужда от автомобил или изобщо нищо, освен спокойствие и добро настроение. Същевремнно, ако решиш да се забавляваш в нощния живот, тук са най-добрите места. Ако искаш сърф, спорт, кайт, има добри ресторанти, но най-голямото богатство са хората по улиците, има толкова интересни личности, с които винаги има какво да си кажеш и да се усмихнеш. Лозенец е най-доброто място в България.

С какво свързвате успеха?

С това да се чувстваш реализиран, щастлив, обичан, с правилните хора, с онова спокойствие, че си си свършил работата и си направил всички щастливи. И с това хората до теб да те разбират и ти да разбираш тях. За да може да гледаш следващия ден със спокойствие и очакване. Успехът е да си посрещаш изгревите и да си казваш и този ден го изживях така, както най-добре мога да го направя. Успехът не винаги е свързан с успех в бизнеса, или в спорта, или в нещо, а с онзи диалог и осъзнатост.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s