Победата е неизбежна

Бунтът и вярата са вратата към новото…

интервю сп. Story

Преди повече от година бяхте ръкоположен като иподякон, а само преди месец се присъединихте към българската делегация в Йерусалим, която донесе в България Благодатния огън… кажете ми, какво ви обърна към православната вяра, кое кара един мъж със светска слава да бъде смирен и търсещ смисъла? Споделете подробности за преживяванията си в Йерусалим?

Истински повярвах в Бог след инцидент в Бразилия, при който едва не загинах. Понякога е уместно да благодарим на Господ за това, което е станало, защото така Той ни е дал възможност да научим важен урок. Да си иподякон, както мислят мнозина, означава да си помощник в службата. Вълнуващо е, че можеш да влезеш зад олтара, да видиш цялата литургия. За мен решението да стана иподякон е съкровно, а медийния интерес, който дойде като следствие, не можех да си обясня, защото по принцип всяка църква в България има поне по петима иподякони.Смирението го разбирам по-скоро в житейското му значение,а именно да приемаш ситуациите такива каквито са. Всъщност към успехите и неуспехите се стремя да имам еднакво отношение. В цялата философия на изтока е прието да се приема незибежното с достойство. Едва ли с един незначителен акт – като решението да бъда по-близо до религията може да ме направи по-смирен като цяло. Пътят към господ е и път към себе си и както е казал Нобоков: …“не е екскурзия с водач, а самотно пътешествие“. Може би част от това пътуване беше и участието ми в делегацията до Ерусалим. Трудно с думи може да се опише преживяването, но го пожелавам на всеки ….

Не спирате да развивате концепцията и на клуб Hacienda Beach, тази година слоганът на клуба е „Hacienda е бунт!“.

Хасиенда винаги е символизирала свободата на лятото, а танцуващите и усмихнати хора са нашите посланици. При нас бунта е различен. Не е против и срещу, по скоро е насочен към това да бъдем себе си, да бъдем свободни, да усетим соления бриз на нощното море. Да посрещнем изгрева от залива, без да се поставяме в рамки и ограничения. Бунта винаги е за свобода във всичките и форми. Свободата на общуването, свободата да си различен, свободата да си свободен. Винаги съм се радвал ,когато съм виждал, че хората в Хасиенда идват за да общуват, танцуват, попиват от различните форми на изкуство. Нашите арт инталации въздействат на хората и ги изваждат от транса на постоянния комуникационен поток на мобилните телефони. За съжаление, като че ли изглежда като революция да видиш стотици танцуващи без никой да гледа телефона си , а по скоро да търси сродната душа пред себе си, да се вълнува от това, как се чувства, а не как изглежда, да му е важно, не с какво пътува, а с кого .Не къде отива, а защо. За нас основния фокус в Хасиенда е морето, музиката, танцуващите и усмихнати хора. Обичам свободата на осемдесете – в музиката, модата, танците. От там е и революцията на Пънка и Ню Уейва, нашите Ребъли са хората, които обичат лятото и живота.

Срещу какво се бунтувате вие като личност и срещу какво искате да се изправите като бизнесмен?

Бунта като желание за развитие и промяна, като търсене на новото и отричане на старото е винаги полезен. В бизнеса за мен бунта е в търсенето на нови модели и идеи. За всички е явно, че сме в края на един икономически, та дори и политически цикъл. В бизнеса и в политиката тепърва ще се появят нови идеи, нови лица, нови модели. Бунта е вратата към новото и сигурен съм към по-доброто. Надявам се българите, които учиха и работиха извън България да са носителите на новото и различното. Сега е времето те да се върнат и да променят България в името на техните деца, които да се раждат и развиват тук.

За първи път тази година осъществявате и интересна колаборация в Hacienda, с Венци Венц. Защо избрахте именно него и какво да очакваме от този нов съюз?

За мен винаги е било важно да инвестирам в талантливи млади хора ,те са нашите Ребълс. Венци е в Хасиенда още от създаването и, той постепенно стана звезда , но не се промени и това е показателно, че той има потенциала да бъде част от Хасиенда. Има суперидеята да направи плажа на Хасиенда –занималня за възрастни. Аз лично съм голям фен на идеята да има Аркайд игри на самия плаж – Стив Джобс е бил фен на първите Атаро игри. Естесвено Венци заедно със екипа си ще бъде и душата на дневните занятия в плажната занималня за възрастни.

Какво ще бъде новото в музикалната програма на клуба?

No orders е новото в програмата на Хасиенда-Парти концепцията на No orders е вдъхновена от фестивала Burning Man. Диджеите ни са резиденти в световни клубове от Ибиза, Берлин, Ню йорк и Мексико, както и от други центрове на музиканлната индустрия. No orders e място, където можеш да бъдеш себе си на 100% и никой няма да те съди за това, което си, а напротив. Ние създаваме поле за Radical Self-expression, което е и основната идеалогия зад фестивала Burning man. Личната свобода и любовта към всичко, което ни заобикаля – това ни прави живи и изпълва дните ни със смисъл. Приветстваме всички желаещи да споделят с нас своята свобода, себеизразяване и усещания чрез музиката и нейната вибрация.

Какво и кого да очакваме тази година на фестивала? Знам, че има покани към легенди като Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов…

Съвместно със община Царево в лицето на кмета, г-н Лапчев за трета поредна година ще организираме Арт Поток .Идеята се зароди преди години в разговорите ми с Стефан Божков и Елин Рахнев. Мислехме, че е важно да предложим на феновеете на Хасиенда ,Лозенец и Царево една алтернатива за забавление. И докато една от каузите ми в Хасиенда е да представим различните форми на изкуство в една различна среда, с фестивала искахме да поставим различните форми на изкуство в разгара на лятото и туристическия сезон. Тази година програмата е много амбициозна и ще включи много изненадващи участия изложби литературни четения за сцената на Царево и Лозенец

Арт директор на клуба отново ще е художникът Стефан Божков, който е автор на арт инсталациите „Гребенът“, „Очилата“ и „Вилицата“… Да очакваме ли нова провокация?

Със Стефан Божков винаги сме се разбирали без думи така и той разбра моята идея за Бунта на Хасиенда и решихме ,че на всеки бунт му трябват криле. Очаквайте новата провокация в Хасиенда от Стефан Божков – Крилата…

Сред толкова много ангажименти и проекти, се справяте блестящо и като треньор на националния отбор по карате шотокан-до, който е абсолютен рекордьор, с 6 златни медала, от европейското първенство в Полша. Как мотивирате състезателите си?

Победата винаги е резултат на добрата подготовка във всичките и разновидности, но най-работещата мотивация е винаги личния пример. За мен победата е винаги неизбежна, към това се стремя да вярват и моите ученици.

Реклами

One thought on “Победата е неизбежна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s