Димитър Тодоранов пред списаниe Story, едно откровено интервю за туризма, изкуството и Hacienda…

11825951_871467382922414_1448461113687737769_n

ДИМИТЪР ТОДОРАНОВ е постигнал достатъчно в бизнеса си,

сега иска да има семейство и деца и да направи щастлива една специална жена

Бизнесменът е убеден, че ако правиш нещата, както вярваш, че трябва да се случват, успехът няма да закъснее. И няма да се измерва само с пари, а и в удовлетвореността от смисъла на една кауза. Затова и превръща клуба си в Лозенец не просто в място, на което да се забавляваш на брега на морето, а в дом на изкуството, което то може да се срещне с всеки. Защо не се отказва, въпреки че мнозина биха го убедили, какво печели и какво губи, как се привличат българи на българското Черноморие и коя е жената, която иска да направи щастлива, Димитър Тодоранов разкрива в интервю за Story.

Продължавате активно да подкрепяте българската музика. Кое е онова, което Ви провокира да правите изкуството достъпно? След концерта на Лили Иванова, давате възможност почитателите да видят на живо на 31 юли други свои любимци като „Фондацията“.
ДИМИТЪР ТОДОРАНОВ: Винаги има смисъл. Това, което за мен и за екипа на Hacienda Beach е важно, е да популяризираме добрата българска музика и да създадем подходящо място за изява на български музиканти и творци. Това е наша философия, залегнала още в създаването на този проект. Още в самото начало, когато започвахме заедно със Стефан Божков и за съжаление вече покойния Кольо Карамфилов, си мислихме за това клубът да се превърне в пространство, което да бъде сцена за български творци. Имам предвид, освен музиканти, и художници, и актьори. За нас, а и за хората, които посещават Hacienda Beach, е важно да има едно различно място, където си дават среща духът на изкуството и на забавлението. Увереност, че сме постигнали тази синергия, ми дават все повечето по сетители, които идват, освен за да се порадват на морския бряг и специално заради събитията в клуба. За мен е важно изкуството да бъде поставено на места, които така или иначе са посещавани от хора, които, идвайки да се забавляват, ще видят картини на Кольо, Стефан Божков, Камен Старчев, 10-те най-скъпо продадени платна в историята, пластики на Васко Бърдаров. А концертът на „Фондацията“ ще бъде уникално изживяване – най-големите хитове на Щурците, ФСБ, Б.Т.Р., Дони и Момчил на фона на уникалния залив.
Струват ли си усилията?

ДИМИТЪР ТОДОРАНОВ: Не мога да кажа усилия. За мен е удоволствие да правя каквото мога за развитието и популяризирането на българското изкуство, макар че, както всички знаем, у нас е трудно за хората, които
се занимават с изкуство. Но аз съм истински щастлив, когато виждам публиката, която пълни концертните и театралните зали, галериите. Това са хората, които идват и в Hacienda Beach на събитията, които организираме. Сред тях аз виждам все повече млади лица и това е важно не само за мен, а за всички нас. Подготвяме и DJ фест, в който отново е залегнала идеята да подкрепим българската музиката, но този път форматът е клубна музика. На фестивала ще бъдат поканени едни от най-добрите български DJ и продуценти. За мен те по нищо не отстъпват на колегите си извън България. Реализирахте уникален проект с излагането на първата скулптура на слон, дело на художника Стефан Божков. Вътре има и послание към поколенията. Какво би било Вашето послание?
ДИМИТЪР ТОДОРАНОВ: Слонът е арт инсталация на изключителния художник Стефан Божков. За мен тя символизира баланса в живота, така наречената златна среда. Можеш понякога да летиш, но е добре и да си здраво стъпил на земята. Процесът на създаването на тази творба за мен лично беше поредния тест за издържливост и доказателство за това, че е важно да си държиш на обещанията, че не е добре да се предаваш и тогава успехът е сигурен (на няколко пъти се налагаше да спираме проекта). Известно е, че слонът е символ на щастие и благоденствие и вярвам, че слонът на Стефан ще донесе много щастие и благоденствие за всички фенове на Hacienda Beach.
Каква е идеята на другия Ваш проект – подредбата на принтове на 10-те найскъпо продадени картини в света.

ДИМИТЪР ТОДОРАНОВ: Експозицията от 10-те най-скъпо продадени картини в света е продължение на философията на нашия екип да популяризираме изкуство. Присъствието на тези картини в клуба, както и картини на български художници, е добра възможност посетителите да се запознаят с тях и да научат повече за авторите им. Мисля, че тази наша идея се оказа доста сполучлива, защото хората с удоволствие ги разглеждат и слушат историята на всяка картина. Чрез присъствието на тези творби пространството на клуба придобива и друг смисъл – не само на място за забавление, а и на място, където можеш да научиш нещо ново.
Полагате много усилия българите да предпочетат Черноморието. Как оценявате сезона? Има ли отлив на български туристи и какво би могло да се направи, за да се върнат те отново?

ДИМИТЪР ТОДОРАНОВ: Тази година при нас има ръст от 20% в сравнение с миналата – доказателство за това, че когато има стойностен продукт, той винаги бива оценен. А иначе на мен лично ми омръзна, когато се говори за туризма у нас, да се говори само за проблемите. Това прилича на ситуацията, когато на болен човек обясняваш колко е болен. Време е да си кажем някои истини в очите, а именно: основна причина за отлива на българските туристи от нашите курорти е Гърция. За тази ситуация има няколко сериозни основания, но казано накратко, за да конкурираме Гърция трябват законови промени по концесионния режим. Имам ясни идеи и за създаването на механизъм за реинвестирането на част от туристическите такси в инфраструтура. Чистотата на морската вода също е проблем, който бързо можем да решим. Важно е и да се поучим от добрите практики в Гърция – отношението към туристите, запазване на местните традиции и природата, данъчното облагане на малкия бизнес. Време е да разберем, че интензивното строителство и бетониране на морския бряг са сигурен начин да отблъснеш, а не да привлечеш туристи. Убеден съм, че там, където се предлага добър туристически продукт, няма спад на туристи. Там, където се предлага лош туристически продукт, няма защо да очакваме от хората да избират такива места за своята почивка. Аз съм апологет на това, че преди
да говорим за чуждестранни туристи, е важно да направим така, че ние, българите, да се завърнем в нашите курорти. Разковничето за добра посещаемост на туристическите обекти е просто добра работа, добри услуги и отношение към хората, каквото те очакват. Там, където всичко това е на лице, няма никакъв спад. Ролята на държавата аз виждам дотолкова, доколкото тя трябва да осигури добро законодателство, с което да гарантира разумното използване на природните ресурси и подкрепа на предприемачите, добър контрол и добра инфраструктура. От там нататък е частната инициатива, която да направи така, че да привлече или да отблъсне туристите. Време е и за малко оптимизъм, сигурен съм че най-доброто за туризма в България предстои.
Има ли нещо, което може да Ви накара да се откажете?

ДИМИТЪР ТОДОРАНОВ: Привърженик съм на максимата: „Прави каквото трябва, а да става каквото ще“.
Остава ли Ви време да бъдете пълноценен и като треньор на националния отбор по карате дошотокан. Спортистите Ви носят медали, а Вие самият с какъв медал бихте искали да се окичите – на найнаходчив бизнесмен, на меценат…

ДИМИТЪР ТОДОРАНОВ: Националният отбор на Федерацията по шотокан за последните години носи много медали и слава на България. Без всякакво съмнение, за мен спортът и ангажиментите ми към националния отбор са изключително важни и нищо от другите проекти, с които се занимавам, не може да ме отклони от тях. Истината е, че в последните години отборът е изключително силен и аз съм изключително горд с постиженията на всеки един от състезателите. Мисля си, че съм постигнал своите медали в различните сегменти от професионалния и спортния си живот. Това, което все още не съм постигнал, е да създам семейство и деца. Вярвам, че и това ще се случи. Тогава и майка ми ще бъде щастлива, а това е важно за мен.
Каква трябва да е жената до мъж като Вас, търсещ предизвикателства и поемащ рискове?
ДИМИТЪР ТОДОРАНОВ: Сигурен съм, че когато я срещна, ще я позная, тя мен също.

ГАЛИНА ЧОЛАКОВА
СН. ВАЛЕНТИН ИВАНОВ


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s